Az átélt történetek formálják jelenünket és múltunkat is, hiszen minden felidézéssel változnak kissé az emlékeink.

matraiszilvi

matraiszilvi

100% az új 40%

A jelentős eredmények elérése nem annyira adottságainkon és képességeinken múlik, sokkal inkább gondolkodásmódunkon és kitartásunkon.

2021. január 11. - Mátrai Szilvia

learn-how-to-suffer-tips-from-david-goggins.jpgTalán többször is hallottad már ezt a kijelentést, talán már unod is, ha valaki ezzel jön. Egyébként is, mi van akkor, ha nem akarsz jelentős eredményeket elérni, mert pontosan látod, hogy az oda vezető út túl nehéz és egyszerűen nem tudsz kigondolni olyan vonzó célt, amely megérné a küzdelmeket? Persze, dönthetsz úgy, hogy maradsz a középszerű kényelmesben. Ebben az esetben értékeld azt, amid van és hagyj fel a jobb és a több utáni álmodozással. Így is el tudod érni a kiteljesedett, boldog életet. De ha a másik lehetőség mellett döntesz és szeretnél egyre több sikerélményt elérni, szeretnél egyre jobbá válni a munkádban, a sportban, a hobbidban vagy a kapcsolataid minőségén szeretnél javítani, akkor viszont szükség lesz a vonzó cél meghatározására, amiért megéri küzdeni, nehézségeket vállalni és néha akár szenvedni is. A döntés a tiéd. Melyiket választod, szeretnél fejlődni, vagy megelégedsz azzal, ami van, olyannak, amilyen? 

Ha a fenti kérdésre a válaszod határozottan a fejlődés, akkor érdekes lehet számodra a legendás amerikai tengerészgyalogos, David Goggins által hirdetett 40 %-os szabály. Goggins szerint, amikor úgy érzed, már elérted teljesítőképességed határát, még csak akkor jársz körülbelül 40 százaléknál. Energiatartalékaidnak még felét sem aknáztad ki.

„Ok, köszi David, sokat segítettél”, gondoltam magamban először olvasva ezt a kijelentést. Aztán megértettem, hogy aki a 40 %-os szabályt alkalmazza, annak nem elég pusztán egy motiváló célkitűzés, hanem megszállottan ragaszkodnia kell a céljához. Rendíthetetlenül küzdenie, kudarcok esetén kitartó ismétléssel és kemény munkával újra próbálkoznia. Ez eddig viszonylag gyakori, idáig nagyon sokan eljutnak, akikben munkál a tettvágy. De ez még nem mindig elég a céleléréshez. Van itt még egy dolog. Ami a kitartó munka ellenére sokszor visszahúzza az embereket, és nincs is róla tudásuk. Ez a felszín alatt megbúvó gátló hiedelmek sora. Amelyek nagyrészt gyermekkori negatív tapasztalatokból alakultak ki, és egyénenként eltérőek. Míg valakit az gátol az anyagi sikerességben, hogy az édesapja sokat ismételgette gyermekkorában, hogy meggazdagodni csak tisztességtelenül lehet, másokat például az, hogy a nagyszülei birtokait államosították, emiatt gyermekkorában az volt a családi narratíva, hogy felesleges küzdeni, úgyis elveszik, amid van.

Több mód létezik a gátló hiedelmek tudatosítására és leküzdésére. Akár pszichoterápiában, hipnózisban, agykontrollal vagy gyermekkori emlékek átírásával is lehetséges. Goggins egy másik utat javasol, mégpedig az általa összegyűjtött „természeti törvények” elfogadását, melyek nagy kihívások esetén felkészítenek a nehézségekre és segítenek megacélozni az elmét és testet:

  1. Küzdelmeidet látva lesznek majd olyanok, akik gúnyolnak, kinevetnek.
  2. Gyakran úrrá lesz rajtad a bizonytalanság.
  3. Nem tudsz mindig a legjobb lenni.
  4. Lehet, hogy kilógsz majd a sorból, te leszel az egyetlen nő vagy férfi, meleg vagy pont hetero, zsidó vagy katolikus, fogyatékkal élő, stb.
  5. Lehetnek majd szörnyen magányos, félelmetes és fájdalmas időszakaid.

Ezeket akkor tudod leküzdeni, ha elhiszed magadnak, hogy képes vagy rá. Az elméd a legerősebb fegyvered, de a megszokottól eltérő helyzetekben hajlamos szabotálni a változást. Meg kell tanulnod az elmédet a szolgálatodba állítani, és ehhez elsősorban saját magadat kell legyőznöd. Ha képes leszel uralni az elméd gátló, visszahúzó erejét, vagyis a hiedelmeket, akkor hosszú távon egy egészen más minőségű élet lesz a jutalmad.

A bejegyzés trackback címe:

https://matraiszilvi.blog.hu/api/trackback/id/tr5416385112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása