Az átélt történetek formálják jelenünket és múltunkat is, hiszen minden felidézéssel változnak kissé az emlékeink.

matraiszilvi

matraiszilvi

Sebezhetőség a vállalati életben

A sebezhető vezető bevallja, ha hibázott, tud segítséget és elnézést kérni, képes kimondani, ha nem tud valamit.

2021. május 28. - Mátrai Szilvia

 

sebezhetoseg_kep.jpg

Azok a vezetők, akik képesek megmutatni sebezhető oldalukat, például bevallják, ha hibáztak, tudnak segítséget és elnézést kérni, képesek kimondani, ha nem tudják minden kérdésre a választ, könnyebben elnyerik mások bizalmát és eredményesebbek a munkájukban.

Először talán paradoxonnak tűnhet ez a jelenség. Hiszen hiedelmeink szerint abból az emberből válik erős vezető, aki sebezhetetlen, következésképp képes megvédeni az általa vezetetteket minden bajtól. Az emberek többsége úgy véli, hogy ha a vezetők bevallják, hogy hibáztak, akkor gyengének; ha segítséget kérnek, akkor inkompetensnek; ha nem tudják az összes választ, akkor pedig felkészületlennek tűnnek. Hogyan lehetséges mégis, hogy az ellenkezője történik?

David Whyte, kortárs angol-ír költő szavai segítettek nekem megtalálni a logikus magyarázatot: “A sebezhetőség nem gyengeség, vagy egy elfedendő hiba, vagy valami olyasmi, amit meg kell tanulnunk leküzdeni. A sebezhetőség nem választás kérdése. A sebezhetőség egy szüntelenül jelen lévő, felszín alatti áramlása a természetes valónknak.”

 Számomra azt a felismerést hozta a fenti gondolat, hogy mivel a sebezhetőség olyan alapvető emberi jellemzőnk, mint a hajszín, a szemszín vagy az étvágy, kinek ilyen, kinek olyan, de mindenkinek van – így pont az az ember válik hiteltelenné és megbízhatatlanná, aki azt akarja láttatni embertársaival, hogy neki nincs, vagyis ő teljes mértékben tökéletes.   

 Mit csinálnak a sebezhető vezetők?

 Az eredményes vezetők megértik, hogy a sebezhetőség fontos tényező a vállalati kultúrában, hiszen sebezhetőségünk vállalása a nyílt és ítélkezésmentes kommunikáció alapja. Ez táplálja a legerősebb kapcsolatokat, amelyek hozzásegítik a szervezetet az igazán eredményes működéshez.

Amint a vezetők felhagynak sebezhetőségük takargatásával, a kollégák is hasonlóképpen fognak tenni, ami megkönnyebbülést hoz és rengeteg energia szabadul fel a csapatban. Pontosan honnan szabadul fel ez az erő?

  • Nem kell a hibák takargatásával és a védekezéssel foglalkozni.
  • Bátran lehet beszélni a félelmekről és bizonytalanságokról.
  • Nyugodtan meg lehet kérdőjelezni önnön fontosságunkat, öniróniával mosolyt csalni az arcokra.
  • El lehet mesélni örömeinket és bánatunkat is a kollégáknak, ha kedvünk van hozzá.
  • Nyugodtan lehet segítséget kérni és elfogadni.
  • Le lehet tenni a páncélunkat és megmutatni, kik vagyunk valójában.

 Ha a fentiek megvalósulnak, jelentősen csökken a szervezeti feszültség és stressz, növekszik a kreativitás és innováció szintje. Ráadásul a mélyebb kapcsolódások következtében csökken a vállalatban a fluktuáció. 

 A fentiek tükrében elmondható, hogy a sebezhetőségét bevállaló vezető megkönnyebbülhet, hiszen nem kell abban a feszítő kötelezettségben élnie, miszerint neki kell az elsőnek lennie a legjobb ötletekkel, vagy mindig tudnia kell a választ az összes kérdésre.

 Azt gondolom, hogy a világnak eddig talán még soha nem tapasztalt szüksége van együttérző, empatikus és bátor vezetőkre, akik sebezhetőségüket felvállalva bizalmat ébresztenek, maguk köré vonzanak másokat és az önálló entitásokból közösséget kovácsolnak.

 Ha szeretnél erről a témáról bővebben hallani hiteles vezetőktől és egy jót beszélgetni, tarts velünk a Vagány Vezető program által szervezett, sebezhetőségről szóló meetup-on 2021. június 2-án 17:30-19:00-ig. Az esemény díjmentes, de regisztrációhoz kötött. Itt tudsz regisztrálni:  https://vaganyvezetok.hu/sebezhetoseg-meetup/ 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matraiszilvi.blog.hu/api/trackback/id/tr3016574870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása